Miejski Klub Sportowy Babia Góra Sucha Beskidzka

niedziela, 03 lipiec 2016 10:00

Podsumowanie sezonu 2015/2016

Zakończył się sezon 2015/2016 w klubie MKS Babia Góra Sucha Beskidzka. Seniorzy zostali Rycerzami Wiosny i w rundzie wiosennej byli najlepszą drużyną w lidze. Na koniec sezonu odbyło się także głosowanie na Najlepszego Zawodnika i Najlepszego Młodzieżowca. W tej pierwszej kategorii wygrał Dawid Choczyński, a w drugiej Michał Chrząszcz. Gratulujemy :)

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KLUBU:

W Klubie w poszczególnych sekcjach zrzeszonych jest ok 189 czynnych zawodników.

W sekcji piłki nożnej wyróżniamy 6 drużyn piłkarskich są to:

• Szkółka piłkarska Orliki (rocznik 2007 i młodsi oraz rocznik 2005 – 2006) -   ( 68 zawodników)
  • młodziki (18 zawodników);
  • trampkarze (17 zawodników);
  • juniorzy (19 zawodników);
  • seniorzy ( 27 zawodników);

Ogółem liczba czynnych zawodników sekcji piłki nożnej Miejskiego Klubu Sportowego „Babia Góra” wynosi 149 osób zatrudniając 6-ciu trenerów, natomiast sekcja narciarska zrzesza 40 zawodników plus 2-ch trenerów.

Zawodnicy piłki nożnej trenują na obiektach MKS „Babia Góra” , a w okresie zimowym  na halach sportowych przy Zespole .Szkół .im. J.P.II w Suchej Beskidzkiej, Liceum Ogólnokształcącym i Zespół Szkół im. Walerego Goetla w Suchej Beskidzkiej.

W weekendy uczestniczą w rywalizacji sportowej w ligach.

Klub organizuje liczne turnieje dla poszczególnych grup wiekowych , które odbywają się na obiektach MKS :Babia Góra” oraz na boisku kompleksu Orlik 2012.

Zawodnicy uczestniczą gościnnie również w turniejach organizowanych przez inne kluby.

Sekcja narciarska w sezonie letnim trenuje motorykę i koordynację ruchową na obozie dochodzeniowym  ,a  jesienią na hali sportowej w suskim LO. W okresie zimowym trenuje na wyciągach w Zawoi .W listopadzie 2015r narciarze byli na obozie przygotowawczym na lodowcu w Austrii. Od stycznia narciarze rozpoczęli starty w zawodach.

Każda z sekcji opiekuje się wykwalifikowana kadra instruktorska, która odpowiada za bezpieczne i fachowe szkolenie dzieci i młodzieży. Trenerzy posiadają odpowiednie wykształcenie pod kątem wychowania fizycznego i poszczególnych dziedzin sportu.

Klub zajmuje się również organizacją imprez sportowo-rekreacyjnych nie tylko dla czynnych zawodników , ale również dla dzieci i młodzieży oraz mieszkańców miasta , którzy nie są zrzeszeni w klubie. Wyróżniamy tutaj m.in.: Memoriał Adama Krowickiego czy Turniej Gwiazdkowy.

Imprezy te są na stałe wpisane w harmonogram imprez Klubu MKS „Babia Góra”i z roku na rok przyciągają bardzo dużą ilość uczestników oraz widzów.

Każdej grupie organizujemy zakończenie sezonu ( parogodzinna impreza) w podziękowaniu za ich zaangażowanie w treningi oraz reprezentowanie naszego Klubu i miasta na arenie województwa małopolskiego. Dziękujemy sponsorom, bez których zakończenie sezonu dla każdej z grup nie mogłoby się odbyć, a byli nimi: Wiesłąw Sroka, Marcin Kołacz Hutrownia Wielobranżowa SUŻYW, Tomasz Bielarz Pełna Chata, Bubiak Adam. Sklep Rybny, Piekarnia Machaczka.

Do tej pory za okres naszej działalności zakupiliśmy reprezentacyjne dresy sportowe dla grupy młodzików , nowe piłki treningowe i meczowe, buty dla zawodników oraz sprzęt dla bramkarzy poszczególnych grup , uzupełniliśmy również braki sprzętowe dla seniorów. Dzięki naszym sponsorom i przyjaznym klubom nasi najmłodsi zawodnicy dwa razy mieli okazję dopingować Wisłę Kraków w meczach z Zagłębiem Lublin i Termaliką Nieciecza , jak również mogli podziwiać wychowanka Babiej Góry Michała Maka w meczu Cracovii z Lechią Gdańsk.

Osiągnięcia sportowe:

Piłka nożna: Drużyna seniorska sezon 2015/2016 w rozgrywkach wadowickiej „A” klasy zakończyła na 4 miejscu zdobywając w 26 meczach 48 punktów przy bilansie bramkowym 30 straconych i 60 strzelonych goli. Juniorzy zakończyli sezon na miejscu 7,  trampkarze na 9 , a młodziki na 6.

Narciarstwo Alpejskie :Reprezentanci MKS „Babia Góra” startowali w zawodach w ramach Małopolskiej Ligi Dzieci i Młodzieży Małopolskiego Okręgu Związku Narciarskiego. Zawody te odbywały się w konkurencjach: slalom gigant i slalom. Brali również udział w Ogólnopolskich Zawodach UKS PZN, , Otwartych Mistrzostwach Skawiny i w Ogólnopolskich zawodach dzieci o „ Memoriał Kornela Makuszyńskiego” wszędzie zajmując wysokie pozycje i zdobywając liczne medale.

Klub w okresie sprawozdawczym zatrudniał 7-iu , a następnie 8-iu instruktorów w oparciu o umowę o dzieło oraz księgową zatrudnioną na podstawie umowy o pracę 1/5 etatu.

Nie byłoby tych wszystkich inwestycji i rozwoju Klubu gdyby nie pełne oddanie wąskiej grupy działaczy oraz wsparcia finansowego. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczyniają się do realizacji w/w zadań.

Urząd Miasta Sucha Beskidzka

Piekarnia Machaczka Wiktor Szklarczy